torsdag 17 januari 2008

Dala, Ola och Yunus

Det händer saker i Örebro.
En av Sveriges bästa mittbackar i fotboll någonsin, Sven "Dala" Dahlkvist, skall pröva på skådespelaryrket. Den grabben bangar inte för att pröva på det mesta. När han fortfarande var kvar i fotbollens värld prövade han att testa sin förmåga att styra även utanför planen. Han nappade, egentligen utan att tveka, på att ersätta dåvarande ÖSK-direktören Göran Wickström när denne hastigt lämnade ÖSK -skutan i början på 90-talet.

Därför har "Dala" lyckliggjort ÖSK både som spelare, tränare och klubbdirektör. Epoken "Dala", från spelare via tränare till klubbdirektör, är ÖSKs framgångrikaste fotbollsperiod någonsin. Naturligtvis kommer han att lyckas även på den nya scenen. Undras förresten när Peter Flack ska upptäcka "Dalas" talanger som entertainer och clown?

Även Ola Ström trampar in på en ny scen. Han lämnar chefsposten på Allehandas politiska redaktion för att förnöja Fastighetsägarens, eller vad nu fastighetsägarföreningens tidskrift heter, läsare med sin spetsiga formuleringskonst. Naturligtvis blir det också inlägg signerade Ola i papperstidningar landet runt. Någon måste ju tala om för oss andra hur många klåfingriga regler som förmörkar vardagen för fastighetsägare i Sverige. I motsats till i t ex USA och Irland. Jag väntar med spänning på Olas första insats för Mellansveriges fastighetsägare.

Förmodligen är det glada dagar just nu för såväl "Dala" Dahlkvist som Ola Ström. Mindre roligt är det för ÖSKs unge somalier Yunus Ismail, som verkligen inte vet ett dyft hur hans framtid skall gestalta sig. Eller på vilken scen han ska agera.. Han är dömd till utvisning av Migrationsverket för att han inte kan presentera godtagbara identitethandlingar. Utvisningen kan dock inte verkställas eftersom inget land är villigt att ta emot honom. Det enda land som välkomnar honom är Sverige. Inte det byråkratiska betongsverige förstås, men det Sverige som representeras av medborgare som fortfarande har det sunda förnuftet i behåll och förmågan kvar att känna empati. Allra mest välkommen är han i Örebro och framförallt i Örebro SKs fotbollsverksamhet där han är en utomordentligt omtyckt lagkamrat och därtill en duktig fotbollsspelare. Men fotboll får han inte spela. Det har Svenska Fotbollförbundet bestämt. När brassen Afonso Alves, som spelat ett antal år i Malmö FF fast han varit i liknande situation som Yunus, lämnade landet för spel i Holland, var det time för Lagrell & co att täppa till möjligheten för invandrare, att i avvaktan på uppehållstillstånd, förgylla den trista väntan med att lira fotboll. Men det är framförallt betonginstitutionen Migrationsverket som agerar förnuftsvidrigt. Eller är det lagstiftarna, det vill säga de som sitter i den svenska riksdagen. Ni med makt och med förnuft och empati i behåll - träd fram!

Istället för att göra ingenting och klara uppehället genom kommunens och enskilda privatpersoners insatser så skulle han bli en glad arbetstagare (fotbollsspelare) hos arbetsgivaren Örebro SK. Han skulle få en hygglig lön, han skulle betala skatt och han skulle få chansen att förnöja tiotusentals örebroare med sina fotbollskonster.

Yunus måste känna sig som tjuren på tjurfäktningarenan som, innan den avgörande stöten, vädjande tittar upp mot publikhavet, undrande om det där inte finns en enda representant för vanlig normal medmänsklighet. Men det var förstås i sagans värld och inte i den svenska verkligheten.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida